Undersøgelse: Lavere kriminel lavalder gør unge mere kriminelle og dårligere i skolen

img_0296.png
Justitsministerens hilsen, da vi blev smidt ud af forhandlingerne om ungdomskriminalitet. Men vi havde heller aldrig kunne gå med til det forslag, der ligger nu.

I dag fremlægger regeringen sit forslag om at kunne stille børn helt ned til 10 år for en dommer og sende dem i fængselslignende institutioner. Det sker på trods af eksperter og fagfolks advarsler. Og det sker stik imod den nyeste viden på området.

En undersøgelse fra 2017 viste, at det IKKE fik den forventede afskrækkende effekt, da VK-regeringen sænkede den kriminelle lavalder til 14 år i 2010. Tværtimod. De 14-årige, som blev straffet, da den kriminelle lavalder var sænket til 14 år, var mere tilbøjelige til at begå ny kriminalitet og klarede sig dårligere i skolen, end før lavalderen blev sænket.

Dengang konkluderede Professor Anna Piil Damm, der var en af forskerne bag undersøgelsen: ”Et system med mindre indblanding fra de retlige myndigheder er at foretrække, hvis man vil mindske kriminaliteten blandt børn og unge – og sikre dem en skolegang”.

Alligevel lister regeringen og Dansk Folkeparti nu en nedsættelse af den kriminelle lavalder ind af bagdøren. Selv afviser regeringen, at der er tale om en nedsættelse af den kriminelle lavalder. Men de bliver modsagt af flere eksperter, bl.a. professor emerita Eva Smith og den uafhængige juridiske tænketank Justitia, som peger på, at Ungdomskriminalitetsnævnet har mange af de samme beføjelser som en regulær domstol.

Nævnet har en dommer i spidsen, og afgørelserne er retligt bindende. Men i modsætning til sager ved de almindelige domstole, så har børnene ingen retsgarantier. De har ikke ret til en forsvarer, politiet skal ikke føre bevis for deres anklager, og der skæres ned på den faglige viden i spørgsmålet om tvangsanbringelser.

Forslaget giver også nye beføjelser til de sikrede og lukkede institutioner, der ifølge høringssvar høringssvar fra den rets- og kriminalpolitiske tænketank, Forsete, bevæger dem i retning af ungdomsfængsler. Institutionerne får for eksempel øget adgang til at kropsvisitere, bruge fysisk magtanvendelse, videoovervåge, installere døralarmer og begrænse brugen af telefoni og internet. Husk lige, at det er børn, vi taler om!

Og så har jeg slet ikke været inde på det sociale og børnefaglige perspektiv. Men her er meldingen også et klart nej: Dansk Socialrådgiverforening er imod. Børns Vilkår er imod. Børnerådet er imod. Red Barnet er imod. Uanset, om man tager den sociale, den børnefaglige, den kriminalpræventive, den administrative, den forebyggende eller den retssikkerhedspolitiske hat på, så er svaret et enslydende og rungende “nej”.

Det er desværre ikke første gang, at regeringen og Dansk Folkeparti lovgiver imod bedre vidende og på bekostning af samfundets allersvageste.

Og må jeg så til sidst anbefale alle at gå ind og skrive under på denne underskriftsindsamling mod børnefængsler.

img_0198
Billede fra forhandlingerne om ungdomskriminalitet i Justitsministeriet, inden vi blev smidt ud.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.